About me

Mitt foto
Stockholm, Sweden
My academic blog with history, primarily military history as the main theme. Please leave a comment that can be relevant and useful for the topic which you find interesting. I am writing in several languages, including English, depending on the theme and the languages of the sources. At the moment I am working as guide at Batteriet Arholma military museum in Stockholm. For further information please contact me on lauvlad89@gmail.com

tisdag 17 mars 2015

Nova baza podataka za mapiranje logora tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.


Nova onlajn baza podataka ,predstavljena od strane Udruženja Tranzicijska pravda , odgovornost i sjećanje u BiH i od Centra za demokratiju i tranzicionu pravdu, prikazuje 150 logora i zatočeničkih objekata koji su korišćeni za vreme sukoba devedesetih. Interaktivna mapa je deo projekta mapiranja svih mesta gde su u vreme rata držani civili i ratni zarobljenici.

Prema podacima mapirano je oko 150 mesta gdje je bilo zatvoreno oko 30 000 i ubijeno oko 5 000 ljudi.

Predsednica udruženja Tranzicijska pravda, Dženana Karup Druško, je komentirala da:

Ukupan broj logora i zatočeničkih objekata koji su bili aktivni od 1992. do 1995. godine još nije sasvim utemeljen  . Prema podacima svih udruženja zarobljenika u Bosni i Hercegovini bilo je oko 1,350 logora i zatočeničkih objekata. U 656 takvih mesta držani su Bošnjaci, u 523 Srbi, a u 173 Hrvati.


Interaktivnu mapu možete otvoriti ovde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar